_analyza_non-place

 

_Ortomapy od roku 1945 až 2022 ukazujú postupú gentrifikaciu oblasti nádražia. Značná zmena v prostredí je badateľna medzi rokmy 1974 až 1988 kedy bola Nádraží Holšovice projektované a následne vystavané. Dominantnou zmenou ktorú vystavba priniesla bola odstránenie agrikultúry a zelene a postupná výstavba v okoli. Minimálne zmeni su viditeľné po roku 1998. Dôležitim aspektom je strata zelene, ktorú by tento projekt mal brať do úvahy. 

_Mapa hlukových limitov zobrazuje aktuálnu situáciu v okoli nádražia. Ako je farebne vyditeľne, pristor v okoly stanice je hlučný kedže sa náchadza pri 4 prúdovej ceste. Nádražie taktiež produkuje nadštandartny hluk pre okolie. Zníženie hluky by malo byť "adressed" vrámci tohoto projektu. Jedných z možních riešení by bola prirodzená výsadba na južnej, severnej a zádadnej strane pozemku, ktorá by slúžila k odhlučneniu pozemku. Priádna úprava možnostkou protizvukových plôch.










_Mapa zobrazuje  možnosti parkovania v okolí nádražia (verejného aj privátneho). Je viditeľné že v okolí je dostatočná možnosť parkovania. Zaujímavou plochou je parkovací priestor severne od riešeného územia (červená šrafa). Keďže je zrejmí dostatok parkovacích miest, bola by možná úprava a aktivácia tohoto priestoru na iné učeli. Ako už v predošlej mape popísana výsada novej zelene či úprava na parking pre bicykle, kolobežky či elektrické auta. 

Mapa cyklotrás ukazuje dobré napojenie cestnej a bicyklovej premávky k objektu nádražia. Možnou úpravou by bolo napojenie cyklotrasy na pozemok _spacen_nonspace, prípadna možnosť parkovania bicyklov na pozemku. Taktiež by to umožnilo rýchlejší transport k hromadnej dobrave ktorá je umiestnená v utrobách nádražia.


_Mapa dominant, zvyraznuje priestor v okoli stanice. Najdôležitejšou dominantou je samozrejme cesta, ktorá vytvára zvukový smog. Vizuálny smog je tiež viditeľny na mape v podobe bilboardu na západ od pozemku. Dominantou v pozitívnom slova zmysle by mohla byť považovaná rieka ktorá tečie na sever od stanice. The vicinity of the river by mohla byť využitá v prípade budúcich návrhou tohoto projektu. 







_Zeleň v oblasti je limitovaná či už na pozemku alebo v priamom okolí stanice. Existujíca zeleň je v dezolátnom stave. Ideou projektu je existujúcu zeleň začleniť a pridať výsadbu novej dreviny a nízkeho porastu. Taktiež by mala slúžiť ako protihluková bariera na pozemku, pre lepšiu reguláciu hluku na pozemku a jeho immediate okolí.








 





Comments

  1. skvěle zpracovaná analýza, tvůj návrh řádně ztuží...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

_spaces_feelings_analyses

_PLACENONPLACE THEORETICAL BACKGROUND